Evoluţia generală a societăţii româneşti şi dinamica situaţiei operative, caracterizată prin perpetuarea faptelor contravenţionale şi infracţionale, care pun în pericol viaţa şi integritatea persoanei, avutul public şi privat, drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor, au impus continuarea şi aprofundarea reformei la nivelul structurilor şi componentelor abilitate în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, prin prezervarea prioritară a ordinii şi siguranţei publice stradale. Acest lucru s-a concretizat la nivelul administraţiei publice locale a municipiului Mediaş prin activitatea depusă de Direcția Poliția Locală Mediaş.
Direcția Poliția Locală Mediaş își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul municipiului Mediaş şi al satului aparţinător Ighişul Nou.
OBIECTIVE STRATEGICE
1. Asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor în competența teritorială a Municipiului Mediaş şi al satului aparţinător Ighişul Nou;
2. Acţiunea permanentă şi fermă pentru respectarea prevederilor legale, a Hotărârilor Consiliului Local al Municipiului Mediaş;
3. Îmbunatăţirea continuă a serviciului poliţienesc în slujba cetăţeanului.
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
În anul 2015 Poliția Locală Mediaș a funcționat în conformitate cu structura organizatorică aprobată prin HCL Mediaș nr. 124/2015, în care sunt prevăzute un număr de 59 de posturi, din care:
– 55 funcții publice (6 funcții publice de conducere și 49 de execuție);
– 4 posturi de personal contractual;
TOTAL= 59 posturi
Pe parcursul anului 2015 sau produs modificări prin plecarea şi respectiv recrutarea de personal, în sensul că am început anul 2015 cu un efectiv total de 31 persoane, iar la sfârșitul anului au fost ocupate 38 de posturi (64,40 %).
Poliţiştii locali au făcut eforturi pentru executarea în condiţii optime a numărului crescând al misiunilor primite, chiar dacă aceasta a însemnat desfășurarea de activităţi și în zilele libere legale şi deci un efort fizic şi psihic important, în concordanță cu prevederile normativelor de securitate în muncă.
Pe linia formării și pregătirii profesionale, structura cursurilor şi forma lor de desfăşurare au fost:
A. Cursuri privind formarea iniţială a poliţiştilor locali în cadrul centrelor MAI – 11 absolvenți
B. Cursuri de perfecţionare de scurtă durată pentru funcţionarii publici şi personal contractual – 6 absolvenți
Potrivit Planului de instruire anual, întocmit la nivelul Direcţiei Poliția Locală Mediaș, lunar timp de 2 (două) ore au loc şedinţe de pregătire profesională în domeniul juridic, tehnic specific și pregătire fizică, și totodată conform procedurilor stabilite, zilnic la intrarea în serviciu se desfășoară timp de 15 min. o şedinţă operativă cu tematică privind misiunile care urmează a se desfășura pe timpul serviciului.
REALIZĂRI
1. Accelerarea reformei funcţiei publice de poliţist local, prin dezvoltarea unei instituţii menite să asigure ordinea şi liniştea publică în arealul de responsabilitate, în concordanţă cu politicile formulate la nivel naţional. În acest sens şi în anul 2015 s-a realizat exercitarea procesului de management modern în vederea creşterii eficienţei instituţiei în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice, precum şi în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, disciplinei în construcţii şi a afişajului stradal, protecţiei mediului, al activităţii comerciale şi a celui de evidenţă a persoanelor;
2. Direcţia Poliţia Locală Mediaş, a participat împreună cu reprezentanţii celorlalte poliţii locale din cadrul Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor Locali din România, la o serie de întruniri privind “Strategia de prevenire a criminalităţii”;
3. Diversificarea serviciului public polițienesc oferit cetăţenilor municipiului Mediaş, privind “Patrula pedestră” în principalele zone aglomerate aflate în proprietatea Municipiului Mediaş;
4. Prezența permanentă în stradă a polițiștilor, atât pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, cât și pentru intervenție și sprijin în cazurile de fenomene climatice extreme, caniculă, căderi de zăpadă);
5. În vederea armonizării activității specifice la normele și practicile structurilor similare din ţară și urmare a demersurilor din anul 2014 a fost inițiat un schimb de experiență cu poliții locale din principalele oraşe din Transilvania. Ca urmare, în anul 2015 au avut loc întâlnirii ale delegațiilor din poliţiile locale ale municipiilor Cluj – Napoca, Sibiu, Satu Mare, Târgu Mureş, Alba Iulia;
6. Desfăşurarea unei activităţi susţinute pe linia comunicării, informării şi îndrumării tuturor cetăţenilor cu privire la activitatea desfăşurată de către Poliţia Locală Mediaş, precum şi de prevenire contravenţională sau infracţională;
7. Direcţia Poliţia Locală Mediaş a pus la dispoziția publicului un site de prezentare și informare;
8. Creşterea permanentă a profesionalismului, seriozităţii şi rigorii îndeplinirii misiunilor încredinţate instituţiei, tuturor poliţiştilor locali, prin iniţierea şi perfecţionarea profesională a acestora în cadrul programelor de învăţământ de formare şi perfecţionare din cadrul M.A.I., A.N.F.P. și a altor forme de învățământ sau de pregătire fizică, tehnică şi tactică profesională.
COOPERAREA/COLABORAREA CU ALTE INSTITUȚII
În cadrul desfăşurării activităţilor specifice, Direcţia Poliţia Locală Mediaş a cooperat în cele mai bune condiţii cu alte structuri care au sarcini pe linia asigurării ordinii publice, astfel:
Totodată, instituţia noastră a participat activ la lucrările Sfatului bătrânilor şi la activităţile organizate de Direcţiile de specialitate ale Primăriei Municipiului Mediaş şi ale altor instituţii cu privire la persoanele cu dizabilităţi, cele fără adăpost, copiii străzii şi de prevenire şi combatere a comerţului ilicit.
În baza Planului local de măsuri pentru creșterea siguranței publice în unitățile de învățământ medieșene și în zonă adiacentă acestora, elaborat la nivelul IGA Sibiu și Instituției Prefectului – județul Sibiu, am acționat zilnic pentru prevenirea săvârșirii de fapte antisociale şi luarea măsurilor împotriva persoanelor cu comportament deviant care frecventează zonele unităţilor de învăţământ sau adiacente acestora, în special în zona Școlii Gimnaziale nr. 4 și a Școlii Gimnaziale cu clasele I – VIII – Șt. Bathori.
MODUL DE REALIZARE A INDICATORILOR DE PERFORMANȚĂ PE LINIA ASIGURĂRII ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE
Obiectivul prioritar al activităţii Serviciului de ordine publică din cadrul Direcției Poliția Locală Mediaș îl constituie asigurarea unui climat de siguranţă a cetățeanului, prevenirea și sancționarea actelor contravenționale cu impact negativ în planul normalității civice.
De asemenea, această structură a participat la asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia desfăşurării unor activităţi publice, acţiuni comemorative sau a unor manifestări cultural-artistice şi sportive, organizate la nivelul municipiului sau de interes naţional şi a asigurat însoţirea şi protecţia reprezentanţilor primăriei la punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului Local şi a Dispoziţiilor Primarului.
Serviciului ordine şi linişte publică, a asigurat dispozitivul de ordine publică la sediul Primăriei Mediaş şi pe toată raza administrativ teritorială a Municipiului Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou în concordanţă cu Planul de ordine şi siguranţă publică a municipiului Mediaș, după cum urmează:
MODUL DE REALIZARE A INDICATORILOR DE PERFORMANȚĂ PE LINIA SIGURANŢEI RUTIERE
În conformitate cu prevederile legale în vigoare şi potrivit competenţelor, în anul 2015 personalul Biroului circulaţie a fost angrenat în mai multe acţiuni privind oprirea, staţionarea, accesul interzis și parcările ilegale în zonele şi locurile stabilite prin Planul de ordine şi siguranţă publică a municipiului Mediaș, după cum urmează:
COMPARTIMENTUL DISPECERAT ŞI BAZA DE DATE
Desfăşurarea tuturor activităților operative ordonate de Comanda instituției, la nivelul Compartimentului dispecerat şi baza de date au avut ca scop:
În cursul anului 2015, compartimentul a beneficiat de dotări logistice ultramoderne comparabile ce cele folosite de structurile poliției naționale, dar și de alte autorități centrale și locale.
Baza logistică a permis:
Toate activitățile desfășurate în cadrul Compartimentului dispecerat şi baza de date și în special legătura permanentă cu cetățenii, au condus la creșterea numărului total de evenimente consemnate și rezolvate în anul raportat. Trebuie menționat faptul că la nici un eveniment nu s-au semnalat cazuri de slabă/greșită gestionare a situației.
În prezent imaginile sunt urmărite pe 5 (cinci) monitoare. Din locațiile în care sunt montate camerele video se captează imaginile de la 52 camere video, (29 analogice si 23 digitale) în timp real.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare şi potrivit competenţelor, în această perioadă personalul compartimentului :
Pe parcursul anului 2015, s-au executat următoarele acţiuni :
În anul 2015, poliţiştii locali au aplicat un număr de 2314 sancţiuni contravenţionale, din care 1326 cu amendă, în sumă totală de 389 905 lei, iar 988 cu avertisment scris.
Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 64 au fost atacate în instanţă. Până la sfârşitul anului 2015 au fost soluţionate definitiv 52 de dosare, dintre care 24 plângeri au fost respinse, 16 au fost transformate în avertisment, 12 au fost anulate, iar alte 14 dosare sunt în curs de soluţionare.
Faptele contravenţionale constatate și sancțiunile aplicate, defalcate pe acte normative, se prezintă astfel:
1. Legea. nr. 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică: 129 de sancţiuni cu amendă în valoare de 36.300 lei şi 25 avertismente scrise;
2. Legea. nr. 12/1990 privind activităţi de comerţ ilicit: 94 de sancţiuni cu amendă în valoare de 54.650 lei şi 36 avertismente scrise;
3. Legea. nr. 24/2007 privind administrarea spaţiilor verzi: 8 sancţiuni cu amendă în valoare de 550 lei şi 1 avertismente scrise;
4. Legea. nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic: 1 sancţiune cu amendă în valoare de 1.000 lei şi 2 avertismente scrise;
5. Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap: 8 sancţiuni cu amendă în valoare de 1.600 lei şi 10 avertismente scrise;
6. Legea nr. 185/2013 Amplasarea mijloacelor de publicitate pe domeniul public: 7 avertismente scrise;
7. Legea. nr. 92/2002 privind transportul public local: 5 sancţiuni cu amendă în valoare de 500 lei şi 2 avertismente scrise;
8.O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: 832 de sancţiuni cu amendă în valoare de 198.160 lei şi 383 de avertismente scrise;
9. H.C.L. nr. 166/209 privind gospodărirea municipiului: 179 de sancţiuni cu amendă în valoare de 76.600 lei şi 435 avertismente scrise;
10. H.C.L. nr. 103/2008 privind utilizarea şi administrarea căilor publice: 19 de sancţiuni cu amendă în valoare de 3.990 lei şi 25 de avertismente scrise;
11. H.C.L. nr. 57/2013 privind lucrările tehnico-utilitare şi de construcţii:1 sancţiuni cu amendă în valoare de 1.500 lei şi 5 de avertismente scrise;
12. H.C.L. nr. 52/2009 privind creşterea animalelor: 23 sancţiuni cu amendă în valoare de 5.925 lei şi 37 avertismente scrise;
13. H.C.L. nr.294/2009 privind accesul auto în zona centrală a municipiului: 25 de sancţiuni cu amendă în valoare de 5.300 lei şi 20 avertismente scrise;
14. H.C.L. nr. 273/2010 privind desfăşurarea activităţilor de comerţ în pieţe: 2 sancţiuni cu amendă în valoare de 3.500 lei;
În total în anul 2015 sau aplicat un nr.de 1.326 de sancţiuni cu amendă în valoare de 389.575 lei şi 988 de avertismente scrise.
RELAȚIA CU CETĂȚENII
Întreaga activitate a instituției se circumscrie cetățeanului, nevoilor sale, asigurării integrității fizice și patrimoniale ale acestuia și nu în ultimul rând creării și menținerii unui climat de normalitate civică. Pentru aceasta cetățenii beneficiază de un număr de telefon, 0269/841394, cu legătură directă la Ofiţerul de serviciu unde pot face sugestii sau sesizări.
Din anul 2014, în vederea promovării unei relații moderne cu cetățenii, Poliția Locală a Municipiului Mediaş prin Compartimentul dispecerat şi baza de date, și-a construit propriul site, www.politialocalamedias.ro, mijloc modern de comunicare virtuală. Acesta, pe lângă media scrisă și cea vizuală constituie un mijloc direct și permanent de informare a cetățenilor, dar și de promovare a imaginii instituției.
Prin intermediul site-ului, cetățenii au posibilitatea de a sesiza eventualele încălcări ale prevederilor legale care intră în competența poliției locale, la adresa de email sesizari@politialocalamedias.ro. Astfel au fost sesizate 88 de evenimente. Totodată, pe site sunt postate atât activități specifice desfășurate, cât și recomandări pentru prevenirea producerii de evenimente contravenționale/infracționale, în total au fost transmise către cetăţeni 62 de comunicate.
Activitatea Poliţiei Locale a fost mediatizată în presa locală de 55 de ori.
Foarte important pentru relația cu cetățenii îl constituie contactul direct, prilej de comunicare nemijlocită, de cunoaștere reciprocă și de apropiere umană, cu beneficii considerabile pentru misiunea pe care o avem de îndeplinit. Este cazul acțiunilor prilejuite de evenimentele cultural – artistice şi sportive, de ziua porților deschise la Primăria Mediaş sau de intervenție în situațiile limită de vreme nefavorabilă.
În exercițiul colaborării cu cetățeanul, primirea de sesizări/petiții, în formă scrisă sau prin telefon, reprezintă, pe lângă patrularea de ordine publică, încă o modalitate de cunoaștere a situației operative.
În anul 2015, Poliţia Locală Mediaş a derulat un volum de 1501 documente scrise, dintre care 101 sesizări scrise, la care s-au formulat răspunsuri în termenul legal.
De asemenea, poliţiştii locali au răspuns şi la solicitările cetăţenilor adresate direct instituţiei telefonic, verbal şi pe mail. Numărul sesizărilor telefonice primite în anul 2015 se ridică la 999. Toate au necesitat deplasări (unele de 2 sau chiar de 3 ori). După verificare, fiecărei sesizări i s-a răspuns în termenul legal.
Ne exprimăm convingerea că prin măsurile pe care le-am adoptat în anul 2015, am reușit să limităm fenomenul infracțional și contravențional, cu influențe benefice asupra vieții și confortului cetățenilor din municipiul Mediaș.
Indicatorii de performanţă specifici muncii de poliţie evidenţiază faptul că, Direcţia Poliţia Locală Mediaş şi-a îndeplinit obiectivele stabilite şi a reuşit să contribuie la efortul comun al instituţiilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională de la nivel local şi al celor din sistemul judiciar pentru asigurarea unui nivel de securitate corespunzător în spaţiul public şi privat.
Obiective pentru anul 2016
Rezultatele sondajelor de opinie aplicate în scopul identificării necesităţii de siguranţă publică şi percepţiei a cetăţenilor asupra nivelului acestuia, coroborate cu responsabilităţile derivate din Planul de ordine şi siguranţă publică, impun continuarea activităţilor circumscrise priorităţilor instituţionale stabilite încă de la începutul anului trecut, în scopul îndeplinirii obiectivului fundamental: creşterea continuă a gradului de siguranţă a cetăţeanului din Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou.